Странице

уторак, 6. септембар 2016.

The Messengers (2007)

















Žanr: Horor / Triler / Misterija
Režija: Danny Pang / Oxide Chun Pang
Glumci: Kristen Stewart / Dylan McDermott / Penelope Ann Miller
Sličan Film: Messengers 2: The Scarecrow (2009)

Ljudi moji, kako mene 'oće ovi filmovi iz tinejdžerskog toba Kristen Stewart, koju inače ne simpatišem. Nakon filmova Into The Wild (2007), Undertow (2004) i Cold Creek Manor (2003), evo meni još jednog sa pomenutom glumicom, ali ovog puta ona ima naslovnu ulogu. Kombinacija paranormalnog horor filma i Kristen Stewart zvuči kao totalna propast, ali pošto su moja očekivanja bila minimalna, film mi se donekle i dopao, pogotovo zbog sjajne režije braće Pang, koji su ovom neoriginalnom filmu dali jedan prihvatljiv šmek. The Messengers je klasičan Haunted House horor film u kome se moderna američka porodica doseljava u ukletu kuću koja se nalazi usred neke nedođije. Ovde je u pitanju porodica Solomon, koju sačinjavaju supružnici Roy i Denise, i njihovi naslednici Jess (Kristen Stewart) i Ben. Nakon što su se doselili na imanje puno kukuruza, isprva deca počnu primećivati neobične prizore, međutim roditelji im kao po običaju ne veruju. Kako bi dokazala roditeljima da ne izmišlja, Jess počne istraživati prošlost ove đavolje kuće, i dođe do podatka da...


Recenzija: Stvarno je za nepoverovati koliko današnji Haunted House filmovi liče jedan na drugog. Pa i ovaj silno hvaljeni The Conjuring nije ništa drugo do kopija više proslavljenih starijih naslova. The Messengers počinje, odvija se i završava NEORIGINALNO, nemaštovito i praznjikavo. Sam taj scenario je kalupiran da liči na recimo neke uspešnije naslove iz zlatnog doba horor filmova. The Amityville Horror, The Shining i Poltergeist su samo neki od začetnika ovog podžanra, a do danas je snimljeno preko 200 Haunted House horor filmova, što jasno govori da sa ovim treba stati, jer je dosadilo gledati jedno te isto.


E sad što se tiče konkretno ovog filma, on je jedan suvi prosek koji se verovatno dopada pristalicama ovog podžanra, jer za razliku od dosta sličnih (poluamaterskih) filmova ima dobru režiju, kvalitetnu kameru i korektnu glumu. Iako ne cenim tu Kristen Stewart zbog njenog buntovničkog pristupa (životu), ipak moram istaći da se ona ponajviše potrudila da ovaj film liči na nešto, jer se jedino kod nje primećuje volja za radom, dok glumci koji su igrali njene roditelje treba da se pokriju kesom po glavi, jer su baš onako muški otaljali posao. Dylan McDermott i Penelope Ann Miller imaju reputaciju dobrih glumaca, međutim ovde kao da ih je neko terao da staju pred kamere, jer izgledaju nekako nevoljno, iscrpljeno i krajnje nezainteresovano kako će ovaj film ispati na kraju. 


Kada su horor scene i atmosfera u pitanju, to kao i u većini filmova poslednje decenije žestoko fali, jer su jedini izvor straha onih par štrecalica, ili eventualno izgled demona i duhova nekoga može da zgrozi. Davnih dana je informacija da su klišei obuzeli neki film postala svakodnevnica, jer prosto sve što smo mogli videti u horor žanru, videli smo i nema tu dalje polemike. Režija braće Pang je fakat najbolja stvar u ovom filmu, pa čak iako nisu uspeli napraviti tu napetu atmosferu. Film je u par navrata nejasan, jer je mrak progutao neke scene, ali kada je u pitanju priča i razrešenje, sve je jasno k'o dan. Taj završetak po meni nije razočaravajuć, ali je razočaravajuća činjenica da je predvidiv, jer čim vidite nekog sumnjivog tipa koji krene pomagati porodici koja se doselila u novi dom, znajte da on tu nije slučajno.


Dobre karakteristike:
-         Dobra režija
-         Lep vizuelni ugođaj
-         Kristen Stewart je bila najubedljvija
-         Izgled demona / duhova je dobro odrađen
-         Jasan završetak (pravi kuriozitet u današnje vreme)


Loše karakteristike:
-         Neoriginalnost na nivou
-         Loš scenario pun klišea
-         Predvivost i neke nejasne scene
-         Nezainteresovani glumci
-         Štrecalice; nedostaje atmosfera


Zaključak: Ovo je još jedan neoriginalan film u nizu, koji je imao sredstava da postane bolji, al' eto... No, ako ništa drugo na budžet od 16 miliona, inkasirano je preko 55, tako da film nije džaba sniman. Ne preporučujem ga onima koji su  gledali slične ili iste naslove, jer zašto bi obnavljali gradivo kad mogu da se bace na na gledanje nekog interesantnijeg i poučnijeg podžanra. Jedna drmusava „šestica“.

6/10

Нема коментара:

Постави коментар