Странице

четвртак, 4. август 2016.

Terror Tract (2000)

















Žanr: Horor / Komedija
Režija: Lance W. Dreesen / Clint Hutchinson
Glumci: John Ritter / David DeLuise / Allison Smith
Sličan Film: After Midnight (1989)

Drugi film koji opisujem u ovom hororističnom avgustu zove se Terror Tract (ili House on Terror Tract), i po strukturi je totalno isti kao prethodno recenzirani After Midnight. Dakle, i ovaj omnibus je sastavljen od početne priče koja lansira tri kraće, a na kraju i ona sama postaje priča koju će neko nekada prepričavati. Terror Tract je kombinacija horora i komedije, tačnije komedija je tu veoma mršava i jedva primetna, tako da ćete biti pošteđeni budalastog humora i besmislene parodije. Na početku filma upoznajemo Boba Cartera (igra ga pokojni John Ritter), čoveka koji radi u kompaniji koja rasprodaje kuće u jednom vrlo neobičnom naselju. On upoznaje novopečeni bračni par Doyle, kojima pokuša uvaliti jednu prelepu i povoljnu kuću. Ne bi bilo problema da kuća za sobom ne vuče sablasnu istoriju, o kojoj Bob mora da obavesti potencijalne stanare. Kada Doyle-ovi čuju ne tako prijatnu priču o aktivnostima koje su se dešavale proteklih godina u toj kući, oni odbijaju Boba i zatraže da im pokaže neku drugu. Da đavo ne spava, govore i priče o drugoj i trećoj kući, koje takođe imaju krvavu prošlost. Sva tri segmenta ovog omnibusa predstaviću vam u samom srcu recenzije, kao i za prethodna dva filma istog podžanra.


Recenzija: Priča o prvoj kući nosi naziv Nightmare, i bavi se jednom vrlo problematičnom temom – preljubom. Kada lepuškasta Sarah Freemont isprati svog dragog na službeni put, istog momenta dobija zamenu u vidu ljubavnika Franka, sa kojim počinje “noćnu smenu”. Lukavi muž upada u sobu bluda i zatiče preljubnike na delu, te ih kažnjava na morbidan način. Tu nije kraj ovog zapleta, jer se Sarah nekako iskobeljala i uspela da ubije svog venčanog supruga. Frank baca telo u močvaru, i vraća se u krevet, međutim Sarah ima neopisive košmare za koje je ubeđena da nešto znače. Stop! Dosta vam je ovo za sad, a ostatak pogledajte, nećete se pokajati. Komplaetan film Terror Tract je za mene jedno prijatno osveženje, jedna neočekivana stihija napetosti, zanimljivosti i efikasnosti, nešto što će svakako pozdraviti ljubitelji ovog žanra. Priča Nightmare je odlična, ima atmosferu, ima okej glumce, ima epilog, al' je najslabija od svih priča. Imam neke sitne zamerke, koje ne bih mogao nazvati klišeima, al' uglavnom ima veze sa onim što viđamo po hororima. Sve u svemu ovo je gledljivo i zanimljivo.


Bobo je naziv drugog segmenta, i on prati život jedne kompaktne, idlične i srećne porodice. Ron Gatley (Bryan Cranston) je glava kuće, savršen suprug, divan otac i čovek kome se jednog jutra životni put totalno menja. Naime, njegova osmogodišnja ćerka Jennifer je jedno jutro igravši se u dvorištu spazila malog majmuna kome je odma dala ime Bobo. Majmunče je u crvenom odelu, i čini se kao da je pobegao iz nekog cirkusa. Jennifer zamoli svog tatu da udome Boboa kao svog kućnog ljubimca, što Ron teška srca i učini. Međutim, ono za šta je mislio da je samo mali slatki majmun, ispostavilo se da je krvoločni pokvarenjak čiji primarni cilj je bahaćenje sa kuhinjskim alatom. Kada Bobo prikolje psa Maxija, Ronu pukne film i tada kreće u pohod na majmuna, međutim ni sam nije svestan kojim sve sredstvima barata mali cirkuzant iz pakla. Ova druga priča, i moja omiljena iz ovog omnibusa kreće, odvija se, i završava na odličan način. Bryan Cranston u ulozi Rona je bio ubedljiv, uporan i poistovetljiv, a Kattelin Petersen kao Jennifer slatka, umiljata i neočekivano ubedljiva. Eksplicitne scene su dobro odrađene, kraj je malo nerealan, ali ipak šokantan i poučan . Cela ova priča je pravi horor ugođaj za nas sladokusce strave i užasa, a neverovatno je da priči ne hvali ni jedan dodatni minut, iako ne traje ni po' časa. Sjajno iskorišćeno vreme.


Poslednja priča koju besedi Bob, i poslednja nada da se Doyle-ovi skuće se zove Come to Granny, i priča je koja nema mnogo veze sa samom kućom, jer prati dešavanja van nje, ali jedan bivši stanar je centralna figura ove afere. Doktorka Helen Corey (psihijatar) je upravo završila svoju smenu, ali sekretarica joj javlja da uznemireni momak insistira da ga prime. Helen prima momka koji se zove Sean Goodwin, a on odma počne svoju priču o predskazanjima koja mu se pojavljuju pred očima, a imaju veze sa lokalnim ubicom koji nosi masku starice. Sean priča kako pred potencijalno ubistvo ima viziju egzekucije koja sledi, ali ne želi policiji da prijavi, jer bi odma posumnjali na njega. Glavni razlog zašto je došao kod Helen jeste to da joj saopšti da je ona sledeća na meti Granny Killer manijaka, te da beži što pre. Doktorka u panici posumnja da je Sean ubica, ali… Ova pričica kao i prethodne dve poseduje sve ono što će gledaoce učiniti sitim i zadovoljnim. Naravno, ima i ona svojih nedostataka, kao što su nerealni i nelogični potezi, ali to skoro da nisam ni primetio. Pozitivno me je iznenadio izgled ubice, koji na neku ruku jeste komičan, ali je opet sa druge strane sa onom maskom babe vrlo unikatan i jeziv.


Celokupan utisak o ovom omnibusu je odličan, jer ni jedna priča ne duva “u prazno”, već ima cilj, ima realizaciju, ima smisao, a na kraju krajeva sjajno se uklapa i sa ovom glavnom pričom. Najveća mana ovog filma jeste njegov loš kvaliet fotografije, koja nije u tako dobroj rezoluciji i koja ne odaje utisak atraktivnog sadržaja, međutim izgled ponekad vara. Takođe, svaka priča poseduje po koji sitan kliše, čija iritantnost može da se “proguta”, jer sve je to oprostivo kada se ispuni glavni cilj - zabava. Humor nije ni za pohvalu, a nije ni za kuđenje, tako da ću to prepustiti vama.


Dobre karakteristike:
-         Većina glumaca i likova
-         Tri sjajne pričice + dobra povezujuća
-         Odlična atmosfera, zabava i smisao
-         Film bez previše glupe komedije
-         Završeci, radnja i poruke svih priča


Loše karakteristike:
-         Poneki sitan kliše
-         Loš kvalitet fotografije
-         Neke nerealnosti


Zaključak: Terror Tract preporučujem ljubiteljima omnibusa, horora i dobre zabave. Film je klasičan pokazatelj kako neatraktivan kvalitet fotografije ne znači ništa, i kako tri totalno različite priče ubijaju svaku potencijalnu monotoniju. Uživajte u ovom horor avgustu, ja se nadam da ću u narednih mesec dana uspeti da vam preporučim neki dobar film, a vi za početak pogledajte Terror Tract.

7/10

Нема коментара:

Постави коментар