Странице

недеља, 24. јул 2016.

Cold Creek Manor (2003)

















Žanr: Misterija / Drama / Horor / Triler
Režija: Mike Figgis
Glumci: Dennis Quaid / Sharon Stone / Stephen Dorff
Sličan Film: The Glass House (2001)

Cold Creek Manor je psihološki horor – triler koji je doživeo debakl na blagajnama bioskopa širom planete, jer na budžet od 45 miliona, on je zaradio svega 29, što je bio očigledan fijasko. Ni hrpa poznatih glumaca nije uspela da film “iščupa” iz kandži kritičara, koji nisu štedeli reči da ga ozlogrde. Radnja filma prati četvoročlanu porodicu koja se iz urbanog Njujorka seli u ruralnije krajeve, tačnije u stari dvorac Cold Creek Manor. Prve probleme na konto ove porodice pravi nepozvani gost Dale Massie (Dorff), koji tvrdi da je ovaj zamak njegovo nasleđe koje je izgubio tokom višegodišnjeg boravka u ćuzi. Ono što on isprva traži jeste posao na imanju, koji uskoro i dobija, međutim glava porodice Cooper (Dennis Quaid) počne sumnjati da Dale ima neke zlokobnije namere, te ga otpusti. To naljuti Dalea koji će na sve načine pokušati da vrati dvor na svoju “vodenicu”, međutim šta je njegov glavni motiv?


Recenzija: Definitvno, bez predomišljanja i kalkulisanja, ja smatram da su ovaj film uništila poznata lica koja su se našla u njemu. Verujem da je kasting bio manje poznat, film bi bio manje razočarenje, jer ne mogu fanovi tih popularnih glumaca gledati svoje pulene u nekom prosečnom, jenosmernom hororčiću, nije to za njih (ah!). Sharon Stone, Dennis Quaid, Kirsten Stewart (Undertow), Stephen Dorff  (The Gate, Heatstroke, ThePassage), Juliette Lewis (Romeo is Bleeding) i Christopher Plummer su poznate face koju su začinile ovaj film, al' sa druge strane su ga i sahranili, no neću više o tome, već o nekim stvarima koje će vam koristiti ukoliko se odlučite za gledanje ovog filma.


Izgled, pozicija i okolina zamka / dvorca su idealni i zasenjujući, mnogo bolja varijanta od gradske sredine pune smoga, oblakodera i gužve. Napetost s' vremena na vreme svrati u ovaj film, međutim ne zadržava se mnogo. Na momente zaista deluje da će se desiti nešto strašno, ali onda to biva prekinuto na glup način, što je čista štrecalica. Kada dođe to prave napete scene, tada sve može ispasti strašno, ali toga nažalost ima vrlo malo. Tolerantni gledaoci mogu biti zadovoljeni ovim filmom, jer njegovo odvijanje je vrlo interesantno, lišeno komplikacija i nejasnoća, a takođe je vizuelno vrlo lepo.


Kada su upitanju glumci, oni su celokupno bili solidni, ne na nivou na kome mogu biti, ali dovoljno naštimovani za ulogu u ovakvom filmu. Juliette Lewis, koja je inače predmet mog obožavanja, ovde je otaljavala posao, nisam video one njene emocije, nisam video tu harizmu, jednostvano joj se uloga nije poklopila, a možda je i honorar bio sporan, ko li će ga znati. Najubedljiviji u tom proseku bili su Quaid i Dorff, kod kojih se video trud, strah i borba. Sharon Stone je i u filmu Cold Creek Manor bila u pravoj (fizičkoj) formi, graciozan pogled ispod oprva, prepoznatljive obline i neodoljivi šarm, no takvim stvarima gledaoci horor filmova i ne pridaju prevelik značaj.


Snake Moment je u ovom filmu bio vrlo napet, ali sa druge strane prenabudžen, nerealan i predvidiv, no mene je zabavio i to cenim kod režisera, kada od nečega što je očigledno naprave bar dobar trzaj adrenalina. Sam temelj, odnosno priča, iliti ideja filma je već nekoliko puta viđena, kao posebna priča donosi neka nova otkrića, obrte i drugačiji završetak, ali sve je to nekako klišeizirano. Slična stvar kao i sa filmom The Glass House koji je odličan triler, ali opet je neoriginalan, donekle predvidiv i za one najiskusnije samo jedan suvi prosek. Kraj filma je jasan, ali ne nešto posebno zanimljiv i nezaboravan, takođe prosek.


Dobre karakteristike:
-         Zanimljiv film, lišen nejasnoća i bespotrebnih scena
-         Dennis Quaid i Stephen Dorff su bili najubedljiviji
-         Sjajan izgled zamka, kao i njegovo okruženje
-         Neke napete scene
-         Režija i vizuelna ugodnost


Loše karakteristike:
-         Klišei i predvidivost
-         Preterivanja
-         Poznati glumci doneli samo loše filmu


Zaključak: Iako ovaj film bije loš glas, meni je to bilo skroz korektno, gledljivo i zabavno. Iako će ovakvi filmovi jednog dana probuditi gnev u meni, pa ću im početi davati niže ocene, ovaj ću svakako poštedeti, jer ni The Glass House nije ništa bolji od njega, a dobio je “sedmicu”, koja i jeste namenjena filmovi koji su interesantni, a ne toliko originalni. Cold Creek Manor bih preporučio samo onima koji nisu preterano iskusni sa žanrovima koji su zastupljeni u ovom naslovu, jer bi ovo za one iskusnije bila žestoka rutina. Jedna ocena na staklenim nožicama.

7/10

Нема коментара:

Постави коментар