Странице

субота, 9. април 2016.

Undertow (2004)










Žanr: Drama / Triler
Režija: David Gordon Green
Glumci: Jamie Bell / Josh Lucas / Devon Alan
Sličan Film: All the Real Girs (2003)

Undertow je drama začinjena triler elemntima koja vam osim lepog okruženja i par dobrih scena neće pružiti ništa interesanto i ništa što će vas podsatći da ne zaboravite ovaj film. Priča se vrti oko Johna Munna (Dermot Mulroney) koji je sa svoja dva sina, nakon smrti svoje žene otišao na farmu svinja kako bi izbegao ljude koji bi ga podsećali na preminulu ženu. Njegov stariji sin Chris (Jamie Bell), često upada u nevolje zbog zabranjene ljubavi sa Lili (Kristen Stewart), i dobro je poznat policiji. Dok njegov mlađi sin Tim, mršuljavi, kosom progutan, bolešljiv i nejak dečak ima opsesiju ka knjigama. Stvari se pomrse kada Johnov brat Deel (Josh Lucas), dođe iz zatvora i na suptilan način proba da se osveti svom bratu koji mu je oteo devojku i nasledio sve dukate od oca, koji vrede pravo bogatstvo.


Recenzija: Glavni problem ovog filma je to što ne uspeva da vas ubaci u priču i što ne možete osetiti emocije aktera (ruku na srce i nema ih puno). Glavnog lika smatram za promašaj ovog projekta (Chris). Jer ako vam ni trunku ne bude žao kada je glavni lik na rubu smrti, znajte da je to do nedovoljno dobro donsene uloge i antiharizmatičnog lika. Pogotovo što je ovo drama, koja inače insistira na povezivanju sa likovima i koja vas obično kupuje sa ljudima teških sudbina, koji se bore za egzistenciju na svaki mogući način. Sledeća stvar je predvidiva priča. Kada vam brat dodje iz zatvora, kome ste prethodno skinuli devojku (Koja je posle umrla) i uzeli deo nasledstva koji njemu sleduje, trebalo bi valjda da posumnjate da on nešto opako smera, a ne da ga zamolite da vam pomogne oko hranjenja svinja i ne znam više čega.


Film sadrži par (na mišiće) napetih scena, gde su upotrebljeni neki horor klišeji i gde takođe ne možete da se zabrinete za likove. Par stvari koje ovaj film izvlače iz ambisa su: dobra gluma, lepo okruženje farme i par interesantnijih scena koje će vam bar popraviti celokupan utisak. Dakle, gluma je dobra, ali potrebno je tu i malo hemije između tih likova da vas bar malo ubace u tok priče. Braća Chris i Tim ne liče ni malo (Posle će se dati neki mali nagoveštaj zašto su njih dvojica nebo i zemlja u svkom smislu ), ali postoji neka uzajamna ljubav i briga među njima koja sve više i više raste kako vreme teče. Nerviralo me je i to što je sve uklopljeno i pogođeno za potrebe ovog filma. Sve dolazi kao kec na deset, samo da bi se film spasio dosadnih i monotonih scena.


Prva polovina je čista drama, druga polovina je triler-drama, koja je verovatno namontirana tako da bi se ubila dosadna tišina kojom obiluje film tako što će se ubaciti malo „akcije“. Film ima neku priču o dukatima, koja je mogla da se   sprovede na bolji način, ali ju je režiser uprskao jednom bitnom scenom. Posle sve postaje potraga i jurnjava, sa nekim malim I neefektnim obrtima. Kraj filma je takav samo da se mali Tim ne bi rasplakao zbog takvog sleda okolnosti. Mrsi se sa svakim zakonom fizike. Slabo, kao i veći deo filma.   


Dobre karakteristike:
-         Lepi predeli prirode tokom celog filma
-         Gluma je dobra, al harizma je slaba
-         Par scena


Loše karakteristike:
-         Film bez poente
-         Glavni glumac zalutao u ovaj film
-         Scenario; režija i loš triler
-         Klišeji i naštimovane scene radi potrebe filma
-         Dosadnjikavo i bez emocija
-         Upropašćen povremeni potencijal


     Zaključak: Znam da ima ljudi koji vole ovakve filmove koji nemaju mnogo radnje i ne sadže veći broj iole zanimljivih dijaloga, ali ja nisam jedan od njih. Možda je ovo neka umetnost, ko zna…

4/10


Нема коментара:

Постави коментар