Странице

петак, 29. април 2016.

The Gate (1987)

















Žanr: Fantazija / Horor
Režija: Tibor Takacs
Glumci: Stephen Dorff / Christa Denton / Louis Tripp
Sličan Film: Gate 2: The Trespassers (1990)

Evo još jednog dečjeg filma koji mi je preporučio Miroslav, vlasnik jednog od najpopularnijih filmskih blogova sa naših prostora. Kada Glenu (Dorff) i njegovoj sestri Alexandri roditelji otputuju  za vikend, oni prvim mahom pomisle da je to „Cool“, jer će moći da prave žurke i provode se bez nadzora svojih starešina. Međutim kada Glen sa svojim ortakom Terryjem otkrije rupu na sred dvoriše i igrom slučaja naljute demone iz drevnih vremena, ovo iskustvo biće sve, samo ne „Cool“. Ostatak filma provodimo gledajući borbu Glena, Terryja, Alexandre i njihovih prijatelja protiv gnomova, demona i neobjašnjivih kreatura, koje žele da ih pokore.


Recenzija: The Gate je jedan veoma dobar film, koji mi nažalost nije legao. I pored maestralih specijalnih efekata, maštovitog izgleda demona, sjajne glume Stephena Dorffa, ovaj horor na mene nije ostavio baš najprijatniji utisak. Razlog je vrlo jasan, nisam ljubitelj ovakvih horor filmova i sve mi je izgledalo kao program za decu do 13-14 godina. SPOILER: Pre svega znao sam da neće biti ni jedne ljudske žrtve u filmu, pa iz tog razloge nisam imao zbog čega da strepim ili da osećam nelagodu. Druga stvar je što ne volim filmove o paranormalnostima i plus su u ovom filmu malo neozbiljno i dečje obrađene. Sve to je uticalo da je navijam za što brži kraj filma.


Ajde sad da budem realan i da kažem šta ovde valja. Ovakvo kompleksne i maestralno izdetaljisane kreature nemaju ni najnoviji filmovi. Dakle, svako biće, stvorenje, ne znam kako da ga nazovem, skrojeno je vrlo maštovito, u sitna crevca je odrađena njegova funkcija, što bi zainterosovalo i današnju zaglupljenu „Cyber decu“ (jedino ako nisu alergični na sve što je starije od 3 godine). Mene su ti gnomovi i goblinčići oduševili, ali to nije bilo dovoljno da celokupan utisak bude propraćen visokom ocenom.


Stepehn Dorff je bio nominovan za najboljeg mladog glumca, što je i zasluženo. On je lucidan, sladak, neumoljiv, uporan, hrabar, ali i zabrinut za živote svojih prijatelja, što u njemu bude gnev i želju za osvetom. Jednostavno je odlično odglumio sve to šarenilo osobina. U stvari koje su me nervirale, mogu navesti sporedne glumce, kao npr. Sestre Lee, koje su jadnjikave, nebitne i tragično komične u svom pokušaju da odglume paniku.


Kraj filma je manje više očekivan, i tradicionalno je sličan kao u svim dečjim filmovima. Samo da sam mlađi jedno 7-8 godina, mislim da bi film na mene ostavio mnogo jači utisak, jer ovakvi filmovi su mi postali neinteresantni i pomalo dosadnjikavi, jer znam šta da očekujem. Ovaj film je još i dobro prošao kako bi prošli neki drugi, jer efekti su mu na kraju ispali slamka spasa, te da nije njih ovaj film bi lagano potonuo u zaborav.



Dobre karakteristike:
-         Efekti i kreature ispred svog vremena
-         Stephen Dorff kao Glen
-         Sjajan šašavi hororčić za decu
-         Vizuelno zadovoljavajuć


Loše karakteristike:
-         Isuviše dečji, predvidiv i neozbiljan
-         Sporedne uloge
-         Šablonski scenario
-         Pomalo dosadnjikav


Zaključak: The Gate nije loš film, ali ako vam ne legne, može ostaviti poražavajuć utisak na vas. Ljubitelji specijalnih efekata mogu biti zadovoljni ovim filmom, dok će klincima ovo biti još jedno sjajno iskustvo.

5/10

Нема коментара:

Постави коментар