Странице

среда, 27. април 2016.

Gran Torino (2008)




















Žanr: Drama
Režija: Clint Eastwood
Glumci: Clint Eastwood / Bee Vang / Ahney Her
Sličan Film: Harry Brown (2009)

Na preporuku moje drage prijateljice Jelene pogledao sam Gran Torino, film iz 2008. godine koji je režirao legenda kaubojaca Clint Eastwood. Pored režije, Clint je sebi namestio i glavnu ulogu u kojoj igra Walta Kowalskog, matorog,  nadobudnog i egocentričnog rasistu. Nakon smrti supruge, njemu so na ranu dolivaju azijski emigranti koji se sve više i više gnezde u njegovom naselju. Walt, koji je ratni veteran, organski ne podnosi svoje nove komšije, te kontakt sa njima izbegava u širokom luku. Kada mu mladi Thao pokuša ukrasti njegov vrmešni automobil, “Gran Torino” iz 1972, porodica u znak izvinjenja zamoli Kowalskog da uzme dečaka kao pomoćnika na nedelju dana, što ovaj teška srca prihvati. To je bio ključni momenat, jer se Thao i Walt sprijatelje, a posle nekog vremena Walt sazna za probleme koje dečak ima sa lokalnom bandom, pa mu pokuša pomoći da izađe iz nemilosrdnih kandži mangupa koji su se okomili na njega.


Recenzija: Za razliku od predhodno opisanog filma The Nature of the Beast, Gran Torino nema ni jednu nejasnu ili nelogičnu scenu, pa je zato vrlo pitak za gledanje, a i bezopasan po vaše živce. Harmonija koju je stvorio Eastwood nalaže filmu da opusti gledaoce svojim komičnim tonom, koji je na svu sreću vrlo suptilan, pa ne kvari utisak o vrlo ozbiljnoj temi koju film obrađuje. Lepo sročeni dijalozi i karakterizacija likova su jedne od glavnih prednosti filma, a Clint je demonstrirao svoj neosporan talenat za glumu, tačnije to mu je postalo rutina.


Glavna tema filma jeste ta transformacija Walta Kowalskog iz mrzovoljca u vrlo empatičnu osobu koja pomaže ljudima koje do pre neki dan nije mogao očima videti. Ovo je priča o otuđenosti američke “porodice“, koja je donekle uzrok zašto se Walt poistovetio sa žutaćima. Ima ta neka linija poređenja dve porodice gde se predrasude ruše i ratne sekire kopaju, jer je očigledno koliko su Thao i njegova familija plemenitiji, ljubazniji, sentimntalniji u odnosu na familiju Kowalski.


Gran Torino je takav tip filma koji će vas ili oduševiti ili razočarati (možda ne baš razočarati, al’ jednostavno il’ će vam se svideti, il’ neće). Film se neće svideti ljudima koji ne vole sve što zaliči na patetiku ili preobražaje opasnih momaka u “Robine Hudove”. Meni se s početka nije svidela ta transformacija Clinta Eastwooda, jer sve je nekako bilo prebrzo, međutim vreme je pokazalo da bi posle bilo previše kasno za to.


Jedina ozbiljna stavka koja mi se nije dopala je glumac koji je igrao Thaoa, koji je amater, kome je ovo prvi, a i poslednji film, što se jasno vidi. On je neubedljiv i smotan, iako mu karakter tako nalaže, vidi se da ne može da dočara sve što treba, pa je prava misterija zašto ga je Eastwood odabrao pored plejade azijskih glumaca. Sa druge strane njegova sestra Sue je tako jak, ubedljiv i harizmatičan lik, koja je glavna nit povezivanja dve rase. Ona je zapravo ta koja je uspela da omekša srce, do tada hladnokrvnog i beskompromisnog Walta Kowalskog.


Stvar koju nisam očekivao, a koja me je iznenadila jeste predvidivost koja ne priliči ovako dobrom filmu. Samo mali nagoveštaj daće do znaja šta će se desiti u narednih nekoliko minuta, što ume da smeta, pa čak i kvari doživljaj, ali ne i celokupan utisak o filmu. Ne kvari celokupan utisak jer poruka koju nosi Gran Torino jede sve svoje mane i ostvalja ih u senci. U jednom momentu će vam biti jasno kakavo će biti finale filma, jer imamo očiglednu uvertiru toga, pa ako ste iole iskusni u gledanju filmova, provalićete epilog.


Dobre karakteristike:
-         Clint Eastwood kao Walt Kowalski
-         Ahney Her kao Sue
-         Režija i scenario
-         Kvalitetan humor
-         Poruka filma i transformacija Walta
-         Film bez trunke nejasnoće
-         Kraj mi je prijao, iako mi je bilo jasno šta će se desiti


Loše karakteristike:
-         Bee Vang kao Thao
-         Predvidivost


Zaključak: Morao bih samo da pomenem da se u filmu na kratko pojavljuje Scott Eastwood, Clintov sin, koji igra nekog dripca koji se zabavlja sa Sue. Gran Torino je odličan film, sa jakom porukom i pitkim tempom, pa vam ga toplo preporučujem.

9/10 

2 коментара: