Странице

четвртак, 31. март 2016.

Ils / Them (2006)











Žanr: Horor / Triler
Režija: David Moreau / Xavier Palud
Glumci: Olivia Bonamy / Michael Cohen / Adrianna Mocca
Sličan Film: Strangers (2008)

Ils (Oni) je francusko - rumunski Home Invasion horor film, koji vam može ličiti na filmove kao što su Strangers, Torment, White Settlers, pa čak i na Funny Games. Takođe ovo deluje kao kombinacija nekog od pomenutih filmova i Eden Lake-a.Na početku filma imamo uvertiru, odnosno naznake šta ćemo gledati u daljem toku filma. Dakle, majka i ćerka se tokom noćne vožnje, nedaleko od Bukurešta zakucavaju u banderu. Nakon što im je neko očigledno postavio klopku.Kada majka misteriozno nestane, ćerka tragajući za njom  biva ubijena od strane nepozatog lika.U sledećoj sceni vidimo Clementine, (Olivia Bonamy) nastavnicu francuskog jezika (iz francuske) koja predaju u osnovnoj školi u Bukureštu. Ona planira savršeno petak veče sa svojim dečkom Lucasom (Michael Cohen), ali stvari kreću po zlu kada par primeti da im je neko, usred noći provalio u njihovu ogromnu kuću, koju šuma odvaja od grada.


Recenzija: Kada bih još malo produžio ovaj uvod, film bi bukvalno bio prepričan. Dakle prva zamerka je kratko trajanje filma (Jedva 70 minuta). Nedovljan vremenski period da se priča bolje razradi.Prvih 35 minta uvoda, drugih 35 minuta akcije, i to po mraku, gde je sve nepregledno i nekako vam odvlači pažnju. Treća zamerka su tragično – komični postupci dvoje glavnih aktera. To dodatno kvari utisak kada saznate ko su provalnici / ubice.


Jedna od boljih stvari u filmu jeste atmosfera. Napeta, propraćena idealnom muzičkom podlogom, čak i u momentima bez horor scena film deluje jezivo, upravo zbog činjenice što znamo šta otprilike čeka glavne likova u daljem toku filma. Ali kad dočekaju neprijatni deo, deluje kao da to nije to, iako je atmosfera dosta dobra, njihovi neprijatelji ne deluju toliko jezivo i okrutno. Ono što vam se može svideti, a može da izazove i kontra efekat jeste to što do što poslednjih 10-ak minta ni ne znamo ko to teroriše Clementine i Lucasa.


Kao pozitivne stvari bih još mogao navesti i lepo okruženje oko kuće, ali i staru kuću, pa i unutrašnji deo iste. Takođe bih pohvalio i glumce koji su korektni, pa na neki način i simpatični, ali ipak nisam toliko strepeo za njihove živote, jer nije bilo dovoljno vremena upoznati ih bolje. Eksplicitnih i brutalnih scena u ovom filmu gotovo da nema. Iako su bile možda dve, one nisu ni blizu onih kakve smo navikli gledati u ovakvim filmovima. Ubistva u ovom filmu su skoro pa cenzurisana. Završetak filma je odrađen u tekstualnoj formi, sa objačnjenjem šta se dogodilo nakon poslednjih scena koju smo videli.



Dobre karakteristike:
-         Kompletan ambijent
-         Jeziva atmosfera i muzika
-         Kombinacija dva jezika (rumunski i francuski)
-         Vrlo korektni glumci
-         Uticaj ovog filma na filmove koji su usledili


Loše karakteristike:
-         Kratko trajanje filma
-         Nedovoljno ubedljivi nasilnici
-         Akcija po mrklom mraku
-         Iznenađujuće loši postupci glavnih likova
-         Neprofesionalna Policija (Uvek odbijaju pozive)
-         Cenzurisane scene nasilja




Zaključak: Ovaj film deluje kao da je poslužio kao dobra ideja za Eden Lake, koji su daleko bolje realizovali plan od filma Ils. Film je svako gledljiv, međutim ima pregršt mana, koje mogu smetati poznavaocima ovog žanra (Pogotovo poznavaocima podžanra Home Invasion). Ne mogu nazvati gledanje ovog filma “gubljenje vremena”, jer 70 minuta i nije neko vreme, a i bolje ga je testirati uz neki ovako kratak film, nego ga izgubitu uz dvočasovnu borbu živaca.

5/10


Нема коментара:

Постави коментар